Biografie van Jean Kamps

Levensloop:

Jean Kamps werd geboren in 1938 te Ransdaal (L). Hij werd priester en verbleef vier jaar als pastoraal werker in Malawi (Afrika). Sporen van dit verblijf  zouden later in zijn werk doordringen. Bij terugkeer besloot hij de kerk te verlaten en naar de sociale academie te gaan, maar ook het welzijnswerk bleek onbevredigend.

Hij viel verder terug op zichzelf en de grafische kunst, die hij op de middelbare school had beoefend.  Hij besloot een opleiding voor restauratiesteenhouwer te volgen, huwde en kreeg twee kinderen.

Bijzondere techniek:

Sinds 1974 schildert hij in de zgn. achterglastechniek, die hij bij een  Limburgse collega had gezien. Hij heeft zich sindsdien ontwikkeld tot de onbetwistbare meester van deze techniek in Nederland. Pregnante vormgeving  en stralende kleuren grijpen onmiddellijk aan, maar ook het steeds wisselende, maar toch ook wederkerend motief noopt tot een diepere observatie, terwijl de welomlijnde onderwerpen vaak een verhaal in het verhaal voorstellen.

Boeiend:

In een sobere stijl, waarbij compositie, structuur en de puurheid van lijnen en kleuren elkaar perfect in evenwicht houden, ontpopt Jean Kamps zich ook als een verteller.

Zijn vaak streng gecomponeerde werken, soms met behulp van bijbelse en mythologische symboliek en vaak ook puttend uit eigen ervaring, geven een universeel beeld van het boeiende en bloeiende, maar ook vaak bedreigde, menselijk bestaan.

Beeldhouwen:

Naast schilderen heeft Jean Kamps ook altijd gebeeldhouwd. Zijn opleiding als restauratiesteenhouwer   heeft hem de technische mogelijkheden geleerd om in Belgische hardsteen (arduin) te werken. Deze steen kent nauwelijks geheimen voor hem. Hij houdt van ambachtelijk hakken, machines worden alleen gebruikt voor het grove werk.

Humor:

De zomer is meestal de beeldhouwtijd, omdat het bij goed weer buiten kan gebeuren. Het is een welkome afwisseling  van het schilderen in het atelier. Naast steen, werkt Jean Kamps ook in hout, keramiek en brons. Qua stijl sluiten zijn beelden aan bij zijn schilderijen. Het zijn krachtige beelden, eenvoudig van stijl, vaak met een vleugje humor.

Jean Kamps is thans een gerenommeerd kunstenaar.

Tentoonstellingen:

De vele tentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder Amsterdam, Brussel, Hamburg, San Diego, Dallas, Parijs, Rome en de regelmatige opdrachten voor bedrijven, particulieren  en overheid, brachten hem de erkenning waar hij recht op heeft.

Onderscheidingen:

Gouden Medaille Trebnje, Slovenie, 1984

Van Der Perre prijs, Middelburg, 1987

Europesche Prijs voor na´eve kunst, Morges, Zwitserland , 1990.